dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – turyści przeważnie wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej zapoznać Kraków oraz jego okolice.